Chantage drugskwekers achter faling Rood Kasteel?

Wiet, faling, kasteel, horeca, Nederlander. Het zijn ongetwijfeld de meest voorkomende trefwoorden uit onze artikels van de afgelopen dagen. In dit verhaal zitten ze zelfs allemaal… Want op de falingenlijst van vorige week prijkt ook ’t Rood Kasteel in Guighoven (Kortessem). Verbazend genoeg is niet de terugloop van klanten de voornaamste oorzaak van dit faillissement, maar wel de chantage van wietkwekers. “Toen ik in februari van dit jaar samen met mijn gezin in ’t Rood Kasteel kwam wonen, ging er een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen horecabedrijf dat ik helemaal naar eigen inzichten zou kunnen op- en uitbouwen,” zegt de Nederlandse zaakvoerder Kimbald van der Zanden op zijn website. “Nu, een half jaar later, is die droom uit elkaar gespat en veranderd in een nachtmerrie. De slechte, natte zomer is daar maar voor een klein deel schuldig aan. Natuurlijk konden we in ons eerste jaar de omzet van passanten niet missen, maar dat is het risico van elke ondernemer. Er zijn twee dingen geweest die ons werkelijk de das hebben omgedaan: bedreigingen en laster. In juli hebben criminelen ons het ‘voorstel’ gedaan een drugskwekerij te starten in het kasteel. We hebben dat uiteraard geweigerd en sindsdien worden we voortdurend bedreigd. Dat is de reden waarom de poort zo vaak gesloten was: we durfden hem niet te openen. Daarnaast zijn mensen uit de omgeving van die criminelen een lastercampagne begonnen over mij en mijn bedrijf. Zij hebben leveranciers en klanten bestookt met leugens en onwaarheden. Het gevolg daarvan is dat we de poorten helaas definitief hebben moeten sluiten. Zonder leveranciers en klanten kan zelfs een kasteelheer niet overleven.”

De uitbating van ’t Rood Kasteel stopt er dus mee. “Wij laten een droom achter ons,” aldus nog van der Zanden. “Maar ook vaste klanten, vrienden inmiddels, die ons vaak met hartelijke woorden en een klopje op de schouder gesteund hebben. Wij willen en kunnen niet vertrekken zonder hen daarvoor te bedanken.”

Volgens ingewijden is het verhaal van de Nederlander echter een verzinsel van de zuiverste soort. Zo zou hij al maanden geen huur meer hebben betaald, en intussen met de noorderzon verdwenen zijn… De eigenaars van het kasteel, een Limburgse ondernemersfamilie, weten nog niet direct of ze de concessie opnieuw zullen open stellen.