Bij Celanese in Lanaken zullen 75 van de 241 banen worden geschrapt, zo stelt het bedrijf in een communiqué dinsdag. De directie bevestigt hiermee het aangekondigde voornemen om de productie met 50 procent te verminderen. Eerder was gezegd dat er 95 jobs op de tocht stonden, maar daar zijn er nu dus 20 van gespaard. Bij Celanese wordt grondstof voor sigarettenfilters gemaakt, een markt die door de dalende sigarettenverkoop, in een neerwaartse spiraal zit.

filter celanese“Deze beslissing komt er naar aanleiding van de ingrijpende veranderingen op de wereldwijde markt voor acetaatproducten, die een grondstof vormen voor de productie van sigarettenfilters,” zegt Marc Rens, Site Director bij Celanese in Lanaken. “Deze veranderingen zijn te verklaren door een wereldwijd dalende vraag naar sigaretten. Daardoor is ook de vraag naar cellulose-acetaat beginnen te dalen en moeten we de toekomstige productiecapaciteit afstemmen op de vraag. Dit houdt een halvering van de capaciteit in en het verlies van 75 jobs.”

Er werd intussen wel al een overeenkomst met de vakbonden bereikt over een sociaal plan. “We zullen de betrokken medewerkers op een gepaste en respectvolle manier ondersteunen en willen hen oprecht bedanken voor hun inzet en harde werk gedurende de voorbije jaren,” aldus nog Marc Rens.