Erik Buntinx, de Alkense psychiater en bedrijfsleider, die vorig jaar moest toezien hoe zijn onderneming PharmaNeuroBoost failliet werd verklaard, is niet bij de pakken blijven zitten. In opdracht van grote farmareuzen werkt hij aan nieuwe geneesmiddelen die ziektes als schizofrenie en depressies kunnen behandelen. Hij is momenteel in onderhandeling met risicokapitalisten, die elk zo’n 10 tot 20 miljoen euro op tafel moeten leggen om de nieuwe toepassingen succesvol te maken. Dat heeft Buntinx zelf aan de redactie laten weten.

ErikBuntinxHet eerste medicijn dat PNB in voorbereiding had, zou als alles goed was verlopen, gecommercialiseerd worden in 2016. Volgens Buntinx had het een potentieel om jaarlijks 1 miljard euro in het laatje te brengen. De ultieme test was echter nefast, omdat was gebleken dat het Alkense middel niet beter scoorde dan 2 andere producten. Exit PNB dus.

Maar Buntinx is back. Een aantal grote farmareuzen geloven dat hij de bestanddelen voor een succesvol medicijn in handen heeft. Ze stellen zelf bovendien een aantal moleculen ter beschikking om verder te ontwikkelen. PNBDevCo is de naam van het nieuwe bedrijf waarmee Buntinx aan de slag gaat. De ambities blijven ongewijzigd. “Het eerste molecule is al meteen raak”, zegt hij. “Het potentieel hiervan is even groot als van ons PNB-medicijn.” Fingers crossed!