Veiligheidsdiensten, wielrenners en scheidsrechters hebben met elkaar gemeen dat ze vaak communiceren via ‘oortjes’. Ook zangers maken gebruik van minuscule luidsprekers in hun oren zodat ze zichzelf beter kunnen horen. Internationale toptechnologie, die wordt gemaakt in… Peer. Technici van Variphone maken de toestellen op maat in het laboratorium en bouwen er de micro-elektronica in. De arbeidsintensieve, handmatige productie is sinds kort verfijnd en versneld dankzij 3D-printers.

Variphone maakt niet alleen oorbescherming, maar ook de nieuwste oortjes met minuscule microfoon en luidspreker. Onder meer Olympisch kampioen Greg Van Avermaet laat zich tactische richtlijnen influisteren via de oortjes uit Peer. Nu heeft ook de Duitse politie het Limburgse product ontdekt. De ordediensten uit Stuttgart en Berlijn hebben alvast een proefbestelling geplaatst. Het is maatwerk, met tal van vereisten. “Vooral de gehoorbescherming is belangrijk”, zegt Stefan Voortmans, zaakvoerder bij Variphone. “Agenten moeten de omgevingsgeluiden horen, maar bij lawaai moet het oor ook beschermd zijn. Bij een luide knal gaan de luidsprekers in onze oortjes meteen naar stil, waardoor de agent geen schadelijke geluidspiek krijgt.”

De politiemensen kunnen ook orders krijgen via het apparaat en zelf reageren. “Het microfoontje is slechts enkele millimeters groot”, als nog Stefan Voortmans. “Limburgse brandweermannen werken nu al met een variant ervan, waardoor ze tijdens de bluswerken kunnen communiceren, ook al dragen ze een masker en andere bescherming.”

Variphone is inmiddels ook één van de topspelers in de internationale muziekindustrie. Dankzij de zeer zuivere geluidskwaliteit in hun oortjes kunnen zangers en muzikanten zichzelf in real time beluisteren. Onder meer Jim Kerr, frontman van Simple Minds maakt er gebruik van. Ook andere vedetten zullen spoedig volgen. Het Peerse bedrijf heeft dus duidelijk de wind in de zeilen.