Bij bussenbouwer EOS Coach uit Bree, een dochtermaatschappij van Van Hool, heeft het personeel bijna unaniem het sociaal plan goedgekeurd. Daarin staan een aantal afspraken die van kracht worden als midden juli de deuren van het bedrijf sluiten en 161 mensen hun job verliezen. Eén van de maatregelen is de mogelijkheid tot SWT (brugpensioen) op 55 jaar, zo laat woordvoerder Dirk Snauwaert weten.

VanHool_USAIn maart kondigde Van Hool aan de vestiging EOS Coach in Bree te willen sluiten. In deze dochteronderneming worden speciale uitvoeringen en maatwerk van bussen geproduceerd. Er werken 161 mensen. Met het oog op de definitieve sluiting, medio juli, werden de diverse stappen in het kader van de Wet Renault afgewerkt. “Ondanks de omstandigheden zijn de onderhandelingen met de vakbonden erg sereen en constructief verlopen,” zegt Dirk Snauwaert, woordvoerder bij de groep Van Hool. “Het akkoord is quasi door iedereen goedgekeurd. Het aandeel van de positieve stemmen in het referendum bedroeg 99,2 procent.”

Het sociaal plan houdt concreet in dat de medewerkers begeleiding krijgen in de zoektocht naar nieuw werk. “Er is daarenboven een afscheidspremie afgesproken, die gekoppeld is aan de anciënniteit,” legt Dirk Snauwaert uit. “Bovendien is er de mogelijkheid om vanaf 55 jaar te kiezen voor SWT, het vroegere brugpensioen.” Tot slot zullen een aantal medewerkers de overstap kunnen maken naar het moederbedrijf Van Hool in Koningshooikt.