Vanaf 1 juli moeten alle aannemers die bij een nieuwbouwproject of een renovatie betrokken zijn een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze kosten, geraamd op duizenden euro per project, zullen de aannemers doorrekenen aan de bouwheer. Bouwunie Limburg en verzekeringsmakelaar Risksolutions stellen nu echter een kostenbesparende polis voor die de bouwheer zelf kan afsluiten en de aansprakelijkheid van het hele bouwproces moet dekken.

De aansprakelijkheidswet (Peeters-Borsus) verplicht vanaf 1 juli alle aannemers, van ruwbouw over dakwerkers tot ramenplaatsers, een nieuwe verzekering af te sluiten die hen dekt tegen schade door stabiliteitsproblemen, waterschade, enzovoort. (Tot dusver hadden alleen architecten die verplichting). Een forse kost voor de aannemers, die ze zeker zullen doorrekenen aan de bouwheer. Volgens berekeningen van Bouwunie Limburg kan daardoor de prijs van een project “enkele duizenden euro” duurder worden. “Als er iets gebeurt, is het bovendien chaos troef”, zegt Peter Vermiert, partner bij verzekeringsmakelaar Risksolutions. “Elke betrokken aannemer heeft een aparte verzekering bij diverse maatschappijen, met aparte experts, enzovoort. Begin maar…”

Vermiert heeft echter samen met Bouwunie Limburg een oplossing uitgewerkt. Hierbij zouden niet de aannemers apart, maar de bouwheer één verzekering kunnen nemen. Die polis moet dan ineens alle mogelijke schade dekken. Voor de bouwheer zou de kost hierdoor beperkt worden tot 2.900 euro, “terwijl dat anders een veelvoud zou kunnen zijn.”

“Het is niet ondenkbaar dat kandidaat-bouwers nog snel voor 1 juli hun bouwvergunning zullen aanvragen om aan de regeling te ontsnappen”, zegt Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Limburg (foto). “En verder moeten zij vooral goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheid om zelf de aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en zo de kosten te drukken.”