Bob Geerkens, mede-oprichter van de zonne-energiefirma Soleco, wil het bedrijf opnieuw overnemen. Het plan daarvoor is maandag voorgelegd aan de handelsrechtbank van Tongeren. Die buigt zich volgende maandag over het dossier.

Soleco, in 2008 opgericht door Bob Geerkens en Bart Olijslagers, vroeg in mei 2013 bescherming aan tegen zijn schuldeisers, onder de Wet op de Continuïteit der Ondernemingen (WCO). Net als zoveel andere bedrijven in de sector leed Soleco onder de plotse afbouw van de subsidies voor zonnepanelen. Voorts werd het bedrijf geconfronteerd bij tegenslagen bij een aantal grote projecten.

Twee maanden later werd een gerechtsmandataris aangesteld die een eventuele verkoop van het bedrijf moest onderzoeken. Er waren verschillende kandidaten, onder wie ook Bob Geerkens, die daarvoor steun heeft gevonden bij een aantal financiers. “Het bod is volgens de gerechtsmandataris niet het hoogste bod, maar wel het beste, omdat dit voorstel een overname van de hele groep inhoudt,” zegt voorzitter Toon Lysens van de Tongerse handelsrechtbank. In het voorstel van Geerkens zouden er 7 medewerkers aan boord blijven.

De vennootschap Soleco zelf wordt in dit scenario een lege doos, die achterblijft met de schulden, en zal nadien failliet verklaard of vereffend worden. De Tongerse rechtbank doet wellicht volgende maandag een uitspraak.