Een sieraad maken op basis van de krabbels van uw spruit? Het kan dankzij het 3D-printbedrijf Tenco Proto uit Bilzen en juwelier Etoile in Maastricht. Zij hebben samen een proces op poten gezet waarmee de tekeningen van uw kind niet langer in een doos op zolder hoeven te verdwijnen, maar worden omgezet in een tastbaar object.

Ucki Danice 1Tenco Proto is het jonge bedrijf van Tom Castermans (41) in Bilzen. Hij heeft zich gespecialiseerd in het 3D-printen in kunststof. Voorlopig zijn de machines nog in zijn woning gevestigd. Tom Castermans heeft een technische achtergrond en verdiende zijn strepen bij de bekende producent van racehelmen Bell. Zijn kennis over 3D-printen en kunststoffen haalde hij bij Materialise en Zweko.
Toen hij toevallig passeerde langs de etalage van juwelier Etoile Maastricht, kwam het eerder toevallig tot een samenwerking. Die loopt als volgt: de klant stuurt de tekening van zijn kind via de website www.ucki.com naar een grafisch ontwerper. Die zet de tekening om in een driedimensionaal ontwerp. Tenco Proto in Bilzen zorgt vervolgens voor model hiervan in was. Tot slot wordt op basis van dat 3D-geprint object een sierraad gemaakt door Etoile.

“Een schoolvoorbeeld van grenzeloze samenwerking,” vindt Tom Castermans. Ook voor de industrie zijn er via dit procédé vele toepassingen mogelijk.