Eén jaar na de intrede op het industrieterrein Kieleberg in Bilzen stelt installatiebedrijf Bart Meers vast dat het bedrijf helemaal energieneutraal werkt. “Alle energie die we opwekken is helemaal zelf geproduceerd,” aldus de zaakvoerder. “Misschien zijn we zelfs de eerste kmo in de provincie die kan zeggen voor 100% energieneutraal te werken.”

bart meersIn april 2015 nam bvba Bart Meers de nieuwe vestiging in gebruik, een gebouw met een oppervlakte van 1.600 m². Het gaat om een bedrijfshal, kantoorruimte, keuken en refter, wc en douches en een fitnesszaal. Er werken 12 mensen. Het installatie- en sanitairbedrijf had de ambitie om energieneutraal te gaan werken, en verbruikt nu 10 Kwh elektriciteit die het helemaal zelf opwekt.

“Nergens,” antwoordde Bart Meers in het voorjaar 2015 toen de arbeiders van Infrax vroegen waar de gasaansluiting in de nieuwe bedrijfshal moest komen. “Het was van begin af aan de bedoeling om zonder fossiele brandstoffen te gaan werken,” aldus de zaakvoerder. “De mensen van Infrax keken raar op. De gangbare verwarmingstechniek vandaag bij bedrijfsgebouwen is immers een batterij warmeluchtblazers, aangedreven door een gas- of mazoutverbrandingsketel. Wij hebben daarentegen gekozen voor warmtepompen.”

Het resultaat vloeit voort uit de aandacht voor goede isolatie, die in de winter de warmte binnen houdt en in de zomer de warmte buiten houdt. “We werken met driedubbele beglazing (6cm), 10 cm isolatie in de vloeren, 12 in de muren en 24 onder het dak,” aldus Bart Meers. “Zelfs de betonnen brandscheidingsmuur is helemaal geïsoleerd.”

Het bedrijf werkt tevens met flexibele, computergestuurde verlichting. “Voor de kantoren hebben we een geothermische warmtepomp geïnstalleerd, vergelijkbaar met een omgekeerde frigo. Die haalt de warmte binnen weg en geeft ze buiten af via een systeem van koelvloeistof en compressoren.” Ook in de bedrijfshal wordt gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepompsysteem. Zonnepanelen en een zonneboiler doen de rest. “Voor ons is dit energievriendelijk ondernemen heel belangrijk,” aldus nog Bart Meers. “Misschien zijn we zelfs de eerste kmo in Limburg die dit weet te realiseren?”