Op het internationaal gewaardeerde Brussels Beer Challenge, dat afgelopen weekend plaatsvond in… Luik, zijn 2 Limburgse brouwerijen met een gouden medaille bekroond. Opmerkelijk, aangezien ze heel wat internationale toppers als tegenstanders moesten dulden. Vooral de Amerikanen gingen met heel wat onderscheidingen lopen.

BolderiaanOp het hoogste ereschavot stonden de Bolderiaan uit het Zonderik-gamma van Luc Van Esch en de Wilderen Kriek van Brouwerij Wilderen (Sint-Truiden). Wilderen speelt al langer mee in de hoogste afdeling van de kwaliteitsbieren. Dat de Bolderiaan zich in deze eregalerij mag vestigen, is wel een verrassing van formaat. De officiële lancering van het streekbier staat immers pas voor komende vrijdag op de agenda tijdens het weekend van de Limburgse Biervrienden in Hasselt.

Bolderiaan bestond al eerder als een jeneverlikeur, maar wordt nu als een vernieuwend blond bier gepresenteerd. Brouwerij Anders in Halen maakte voor Luc Van Esch een blond streekbier van 8% alcoholvolume. Een echt product Made in Limburg, dus… Op het etiket staat de kluizenaar van Bolderberg. De ondertitel luidt: mysterieus strekenbier. De wedstrijdjury van de Brussels Beer Challenge was duidelijk onder de indruk van dit mysterieuze brouwsel.

Zilveren medailles waren er deze keer niet voor de Limburgers. Wel nog 2 bronzen onderscheidingen, meer bepaald voor Brasser, ook van Brouwerij Anders (voor Valentino) en voor de Sint-Gummarus Dubbel van Brouwerij Sint-Jozef in Bree.

Oh ja, er was ook nog een eervolle vermelding voor hét oer-Limburgse pintje: Cristal Alken!