Het beroep van ‘ondernemer’ geniet meer aanzien, waardoor de stap om als zelfstandige te starten, kleiner wordt. Het is één van de verklaringen die Unizo Limburg vooropstelt nadat uit cijfers blijkt dat in de eerste 6 maanden van 2018 opnieuw een recordaantal startende bedrijven het levenslicht heeft gezien.

Maar liefst 3.516 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen werden er in de eerste jaarhelft opgericht in Limburg. Nooit eerder begonnen zoveel Limburgers met een eigen zaak. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ook al een record, nam het aantal starters met bijna 2% toe. “Maar het zijn er allicht nog meer, want alle cijfers zijn nog niet verwerkt”, stelt Unizo Limburg op basis van de gegevens van Graydon.

“Dat het aantal starters in Limburg net zoals de voorbije jaren blijft stijgen, heeft te maken maken met een verbeterd imago van ondernemerschap, de aantrekkende economie en een aantal noodzakelijke ingrepen doorgevoerd aan regeringszijde, zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de tax shelter voor startende ondernemingen”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg.

Het aantal starters stijgt in heel Vlaanderen met 7,5%. De provincie Oost-Vlaanderen is koploper (+8,4%), Antwerpen bengelt onderaan (+0,6%).