Gloire de Duras, het relatief jonge wijndomein van de Truiense familie Nijskens, is klaar voor een volgende stap. Aan het hoofdkantoor in Wilderen wordt geïnvesteerd in een nieuwe loods en een degustatieruimte, zodat de productie en de commerciële slagkracht gevoelig kunnen verhoogd worden.

Peter Nijskens is al zijn hele leven fruitteler. Om diverse redenen plantte hij naast appel- en perenbomen ook 5 ha met wijnranken aan. “We hadden in 2015 enorm te lijden onder vorst- en hagelschade en moesten bovendien afrekenen met de Russische boycot. Vandaar de keuze om te diversifiëren met druiven”, vertelt de wijnbouwer. Hij plantte aanvankelijk 1,25 hectare aan, en breidde vervolgens uit naar 5. Eén van de percelen bevindt zich aan het kasteel van Duras, waar het wijndomein de naam Gloire de Duras aan te danken heeft.

De familie Nijskens maakt alleen witte wijn, van druiven als Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris en Riesling. “Met succes, mogen we wel zeggen”, aldus Peter Nijskens. “Met de wijn van onze eerste oogst behaalden we al een zilveren medaille op een prestigieus concours. Een goede motivatie om door te gaan. We willen evolueren naar 30.000 flessen per jaar. Daarvoor investeren we nu in een loods voor de productie en opslag. We bouwen tevens een degustatieruimte om groepen en individuele bezoekers te ontvangen.”

(Wie letterlijk een voorsmaakje wil van de nieuwe Gloire de Duras kan er dit weekend 21-22 juli van 13-20u terecht voor het ‘Wijnweekend’ aan de Galgestraat 126 in Wilderen/Sint-Truiden)