Waar 6 jaar geleden 59% van de Limburgse bedrijven op één of andere manier samenwerkte met een onderwijsinstelling, is dat percentage intussen opgelopen tot 67%. Bovendien is de hoeveelheid van de projecten fors toegenomen, zo blijkt uit een bevraging van Unizo Limburg en VKW Limburg, die donderdag werd voorgesteld bij Led Techno (Peter Van Eylen).

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “We zijn blij dat de Limburgse bedrijven en het onderwijs elkaar steeds beter weten te vinden. Onze bedrijven zijn er desondanks van overtuigd dat er nog veel potentieel onbenut blijft om de samenwerking naar een nog niveau hoger te tillen. Ze kijken daarvoor niet alleen naar het onderwijs, maar schuiven ook voor zichzelf duidelijke verbeterpunten naar voren. Ik zou het willen samenvatten als ‘Kom uit uw kot!’. Zowel onze bedrijven als onze scholen moeten vooral één ding doen: nog veel actiever contact met elkaar zoeken. Zichzelf profileren, zélf het initiatief nemen, openstaan voor elkaar en nog veel meer direct onderling overleggen en afstemmen.”

Collega Bart Lodewyckx van Unizo Limburg: “Een belangrijke conclusie van dit onderzoek is ook dat het bedrijfsleven en het onderwijs niet – of toch niet meer – gezien mogen worden als twee verschillende werelden. Er zijn heel veel opportuniteiten voor samenwerking, en het is dan ook verheugend om vast te stellen dat de samenwerking de voorbije jaren al toenam. Elke partij wint namelijk bij die samenwerking: de school en de leerling of student aan de ene kant die de ‘echte’ praktijk kunnen ontdekken, en de onderneming aan de andere kant die toegang krijgt tot kennis, jonge talenten en potentieel nieuwe werknemers.”