“Basisinkomen verlaagt drempel voor starters”

De beslissing van Finland om iedereen een basisinkomen te geven van 800 euro per maand en tegelijk de uitkeringen te schrappen, kan op bijval rekenen vanuit ondernemershoek. Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg, denkt dat zo’n maatregel meer startende bedrijven kan stimuleren.

Bart Lodewyckx2Bart Lodewyckx: “Het het idee is interessant omdat het de drempel verlaagt naar het ondernemerschap. Met de zekerheid over een bepaalde buffer, zal sneller de stap worden gezet om het ondernemersrisico te nemen. Bovendien zullen er minder snel bedrijven over de kop gaan, omdat ondernemers die het moeilijk krijgen, een basisinkomen hebben om even door de zure appel te bijten. Dat de Finse beslissing zowel niet-werken ontmoedigt als ondernemerschap meer kansen biedt, is overigens al bij eerdere experimenten bewezen.”

De vraag is echter hoe hoog het basisinkomen in Limburg zou moeten zijn, welke voorwaarden er moeten aan gekoppeld worden en of het mechanisme überhaupt betaalbaar is. “Ondernemer Roland Duchâtelet durft te beweren van wel. Wij durven twijfelen van niet,” aldus Lodewyckx. “Maar… aan het huidige systeem twijfelen we nog veel meer, wegens te veel regeltjes en een gigantische administratie. De combinatie van arbeid en uitkeringen is van gisteren. Laten we daarom het experiment in Finland met veel interesse volgen.”