Projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten uit Hasselt heeft een uitstekend 2012 achter de rug, en ook in 2013 heeft het bedrijf geen last van de crisis. Dinsdag werd bijvoorbeeld het startschot gegeven van het nieuwe project Herkenrodeveld in Kuringen, waar 66 woningen zullen gebouwd worden in een nieuwe verkaveling met 2 doodlopende woonstraten.

Bart Tans“Een belangrijk project, aangezien er gespreid in de tijd, 295 manjaren arbeid mee gemoeid zijn,” rekent Bart Tans van Kolmont voor. “De tewerkstelling mag dus niet onderschat worden. Zeker niet in tijden van crisis. Men zegt wel eens dat de bouw het slecht doet, maar wij investeren desondanks toch fors. Kolmont heeft dan ook niet te lijden onder de slechte economische omstandigheden. We merken dat de woningen in de centrumsteden als Hasselt nog steeds erg in trek zijn. Jongeren vestigen zich liever in grotere agglomeraties, waar de kans op werk groter is. Op logistieke kruispunten, zoals aan het Klaverblad van Lummen, merken we hetzelfde.” In kleinere, landelijke gemeenten merkt Bart Tans wel een verminderde vraag.

Een tweede grote reden voor het succes van Kolmont, is dat de spaarboekjes nagenoeg niets meer opbrengen. “Mensen beleggen hun geld liever in vastgoed, waardoor de woningen in Hasselt erg gegeerd zijn bij investeerders. Daarnaast merken we ook dat er door de malaise bij de banken meer eigen middelen worden gevraagd vooraleer een woonlening wordt toegekend. Ouders springen dan hun kinderen bij, en investeren mee in het woonproject.”

De Hasseltse projectontwikkelaar is er in die optiek van overtuigd dat ook de 66 woningen in Kuringen snel de deur uit zullen zijn.