De Belgische baksteenindustrie heeft al bij al een redelijk jaar 2011 achter de rug. Maar dit jaar zal het een pak moeilijker zijn door de omgeslagen bouwconjunctuur. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sector. Met baksteenproductie in Spouwen en Lanklaar (Vandersanden), Veldwezelt (Nelissen), Lanaken (Heylen/Wienerberger) en Tessenderlo (Wienerberger), is Limburg goed vertegenwoordigd in de Belgische baksteenindustrie.

Vorig jaar zijn er in ons land 2,047 miljoen m³ bakstenen geproduceerd. Dat is een stijging met 1,44% vergeleken met het jaar voordien. Uitgedrukt in ton steeg de productie met 4,25% tot 2,603 miljoen ton.

De stijging is vooral merkbaar bij de productie van de zogenaamde handvormgevelstenen, waar de productie met 12,7% steeg tot 728.000 m³. De export ging 8,8% hoger tot 396.000 m³. Al bij al goede cijfers, maar toch nog een stuk onder het niveau van de ‘gouden jaren’ 2006-2007. Toen steeg de totale productie tot bijna 2,5 miljoen m³ en ruim boven de 3 miljoen ton.

Ommekeer
Vorig jaar werd goed ingezet, maar midden vorig jaar sloeg het sentiment helemaal om, zo blijkt. De bouw moest begin vorig jaar nog een inhaalbeweging maken vanwege de strenge winter van eind 2010, en het eerste kwartaal was er nog een boom in de bouwsector omdat einde maart de btw-maatregel werd opgeheven. Bovendien trok ook de export goed aan. Maar nadien ging het bergaf.

“Eind 2011 sloeg de bouwconjunctuur om, de bouwproductie daalde en tegen het einde van het jaar was duidelijk dat de sector in een recessie was gesukkeld. 2012 wordt een bijzonder moeilijk jaar”, zo staat te lezen in het jaarverslag van de Belgische baksteenindustrie.