Prachtig nieuws uit Bilzen. Bakkerij Vangronsveld, de familiale onderneming van de broers Bert en Dirk Vangronsveld, is er in geslaagd om een officiële erkenning als streekproduct te krijgen voor de ‘mikkemannen’, een soort boterkoek in de vorm van een mannetje, die al sinds mensenheugenis in Bilzen (en ook elders in Belgisch en Nederlands Limburg) wordt gemaakt.

mikkemannen“De term ‘mik’ komt van het Latijnse ‘mica’, wat kruimel betekent,” zegt Bert Vangronsveld. “Later veranderde de betekenis in ‘luxebrood’, omdat er ingrediënten inzitten als parelsuiker, rozijnen, kaneel en echte boter. Mikkemannen worden in Bilzen –zoals de traditie het wil- gebakken vanaf de eerste zondag van oktober ter ere van Bilzen Kermis, en dit tot en met Sinterklaas.” Bakkerij Vangronsveld wil met de erkenning vooral de traditie en ambachtelijk vakmanschap in ere houden.

Vanuit diverse hoeken regent het felicitaties. Zoals van gedeputeerde voor Hoeve- en Streekproducten, Inge Moors, zelf van Bilzen afkomstig. “Met meer dan 170 hoeve- en streekproducenten kent Limburg een ruim assortiment van lokale producten. Het belang is economisch, ecologisch én sociaal want deze producten bepalen mee onze identiteit, vertellen over onze geschiedenis, zorgen voor inkomsten, creëren tewerkstelling in onze lokale economie en beperken onze voedselkilometers. Dat ze populair blijven en zelfs aan populariteit winnen hoeft dus niet te verwonderen. Met alle internationale uitdagingen in gedachten is het trouwens maar goed dat we een beetje chauvinistisch zijn. De Bilzerse mikkeman zal dit jaar extra smaken. Een dikke proficiat aan initiatiefnemer Bert Vangronsveld.”

Burgemeester Frieda Brepoels is al even opgetogen: “De zoete broodjes waren vroeger bekend in heel Limburg, maar in Bilzen heeft Bakkerij Vangronsveld de ietwat teloorgegane traditie terug tot leven geroepen. De Bilzerse mikkemannen hebben duidelijk een kopje, 2 armpjes en 2 beentjes. We zijn erg blij met deze appreciatie van VLAM. Een dikke pluim voor Bert, Dirk en al hun medewerkers!”

En ook schepen van Toerisme, Guy Swennen laat zich niet onbetuigd: “Bakkerij Vangronsveld is de enige bakker in Limburg die het label mag gebruiken. Op die manier wordt de Bilzerse mikkeman nu dus een Limburgse mikkeman. Daar zijn we bijzonder trots op. De bakkerbroers Vangronsveld zijn doordesemd met de gedachte om vakmanschap te verbinden met toekomst. Mijn oprechte felicitaties!”