Het is de praat niet waard, maar toch wil AVL Woningbouw uit Beringen reageren op de insinuaties dat het bedrijf racistisch of discriminerend zou zijn. Op een spandoek had het bedrijf reclame gemaakt met de slogan “echte vakmannen van bij ons”, wat door Unia, het gecontesteerde speurcentrum voor spijkers op laag water, voldoende was om een onderzoek te openen. Of toch niet, want er is helemaal geen klacht zo blijkt bij navraag door AVL. “Het is TV Limburg dat sensatie heeft gezocht, door onze slogan te omschrijven als “aanwervingspolitiek van eigen volk eerst”, zegt zaakvoerder Johan Poelmans. “Een zeer jammere zaak, die aantoont hoe objectief media (niet) zijn, en dat deze media zelfs sociale dumping en mensenhandel verdedigen in een zoektocht naar nieuws.”

AVL distantieert zich uitdrukkelijk van de term “eigen volk eerst”. “Onze slogan werd volledig uit de context getrokken”, zegt Johan Poelmans. Waar gaat het dan wel over? “Wij geven hiermee aan dat we niet aan detachering en sociale dumping doen. Wij weigeren onderaannemers uit het buitenland in te schakelen om te besparen op loonkosten. Niet alleen spreken deze buitenlanders onvoldoende Vlaams om de instructies van de projectleider of de veiligheidsvoorschriften te begrijpen. Bovendien is de formule van detachering een broeihaard van sociale fraude, waarbij schijnzelfstandigen alle wettelijke regels aan hun laars lappen en werken aan tarieven onder het minimumloon. Daar doen wij niet aan mee, en dat willen we onze klanten duidelijk maken.”

Johan Poelmans gaat verder: “Het mag duidelijk zijn dat wij voor de aanwerving van vaste medewerkers onze deur openstellen voor iedereen. Hier discrimineren wij niet. Het bewijs hiervan is onze loonlijst: van de 72 arbeiders die wij in dienst hebben zijn er 28 personen met allochtone roots. Op bedrijfsfeestjes voorzien wij zelfs halal-voedsel voor diegenen die dit wensen. Wij verwachten dat iedereen aanspreekbaar is in het Nederlands, maar verder is een persoon met allochtone roots die hier woont en werkt, voor ons een ‘vakman van bij ons’.”

AVL Woningbouw krijgt steun uit onverwachte hoek. De vakbond ACV vindt ook dat TV Limburg de boodschap van het bedrijf verkeerd heeft geïnterpreteerd. “Wij kennen AVL Woningbouw als een correcte bouwonderneming”, aldus secretaris Cis Sterkens. “Ondanks de oneerlijke concurrentie tussen bouwondernemingen doen zij niet mee met de uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten aan veelal te lage lonen, schijnzelfstandigheid, overtredingen op het sociaal recht, …. Met “bouwvakkers van bij ons” bedoelen ze vakmannen ingeschreven onder de Belgische sociale zekerheid, wat een divers publiek inhoudt van werknemers met een verschillende migratieachtergronden, huidskleur, nationaliteit en opleidingsgraad.”