In tegenstelling tot het economische kerkhof dat in Limburg werd voorspeld na de sluiting van Ford Genk, verkeert het bedrijfsleven in blakende gezondheid. De indicatoren die Voka Limburg gebruikt om de evolutie te voorspellen, wijzen op een absoluut hoogtepunt dat er in de komende maanden zit aan te komen. De resultaten van de conjunctuurbarometer werden woensdag voorgesteld in Hasselt.

Ford Genk parking 2Bij het begin van het derde kwartaal, op 1 juli, begon de economische conjunctuur in Limburg aan te trekken. Twee maanden later merkt Voka Limburg een versnelling in deze groei. De werkgeversorganisatie voorspelt dat de tendens zeker nog enkele maanden zal aanhouden, waarbij in oktober de hoogste piek van de laatste 4 jaar wordt verwacht. “De grote stuwende kracht is de stijging van de binnenlandse vraag,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “We merken dat het aantal bouwvergunningen voor de residentiële markt sterk toeneemt en ook de autoverkoop zit sterk in de lift. De exportactiviteiten van onze bedrijven zijn opnieuw talrijker, na een periode van stagnatie. Ook de toeristische sector heeft een sterk seizoen achter de rug.”

Enig minpunt in de economische analyse is het toenemende aantal werkzoekenden. “Er zijn uiteraard heel wat mensen bijgekomen die vroeger in de Fordfabriek actief waren,” aldus nog Johann Leten. “Daarnaast komen ook de schoolverlaters nu in de statistieken terecht. Het ziet er nochtans naar uit dat de veerkracht van de Limburgse economie de gevreesde catastrofe zal teniet doen. Zo stellen we een spectaculair hoog aantal starters vast, die een belangrijk deel van de werkloosheid zullen wegwerken. Er is duidelijk een nieuwe dynamiek op gang gekomen die ervoor zorgt dat we de schok van Ford sneller dan verwacht zullen opvangen.”