Arkite gaat eind dit jaar verse miljoenen ophalen

Arkite, een jong groeibedrijf in Genk dat slimme boxen maakt om productieprocessen te monitoren, wil nog dit jaar op zoek naar extra groeikapitaal. De start-up van Johan Smeyers en Ives De Saeger mikt resoluut op een buitenlandse doorbraak en heeft daarom extra salesmensen én dus vers geld nodig.

Arkite heeft om te starten een miljoen euro verzameld bij de oprichters. Er werden vervolgens softewareontwikkelaars, productdesigners en een ervaren bestuur aangetrokken, met onder meer Martin De Prycker, Gust Smeyers en Albert Follens. Zij moeten het bedrijf nu een internationale boost geven.

HIM ArkiteDe technologie van Arkite houdt eigenlijk een oogje in het zeil bij productiebedrijven. De taken die de medewerkers moeten uitvoeren, worden elektronisch opgevolgd. Met behulp van allerlei sensoren wordt er alarm geslagen als de medewerker iets fout doet of iets vergeet. Arkite noemt het product de Human Interface Mate (HIM), met andere woorden, het toestel dat de werknemer bijstaat.

“Nu is het dus zaak de markt te vinden, die er voor HIM moet zijn,” aldus Ives De Saegher. “We mikken naast België in eerst instantie op Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, dus de belangrijkste productielanden rondom. Daarbij benaderen we diverse sectoren (automotive, farma,…), maar ook bedrijven met specifieke machines, zoals plooibanken.”

De nieuwe kapitaalronde moet enkele miljoenen opbrengen en wordt ten laatste in het begin van 2017 gehouden. De eerste gesprekken met durfkapitalisten zijn inmiddels opgestart.