Jazz is een appel die van mei tot augustus uit Nieuw-Zeeland wordt ingevoerd door het Truiense bedrijf Enzafruit. Doordat dit erg gesmaakte fruit nu ook in Frankrijk wordt geteeld, is de Jazz-appel bijna het hele jaar door beschikbaar, en dat legt Enzafruit geen windeieren. De omzet van het bedrijf groeide naar bijna 10 miljoen euro, een stijging van zowat 29 procent.

Voor 2011 wordt verwacht dat het importvolume van Nieuw-Zeeland ongeveer gelijk zal zijn aan het volume van 2010. Vanuit het zuidelijk halfrond wordt in het algemeen een iets hoger totaal importvolume verwacht. Vooral van de variëteit Braeburn zou er een groot aanbod zijn. “Dit zou ook voor ons tot een moeilijke markt kunnen leiden voor deze variëteit, die met 15.500 ton toch een aanzienlijk deel van ons importvolume uitmaakt,” zegt gedelegeerd bestuurder Antoine Fissette. “Positief is wel dat het belang van ons exclusief product Jazz blijf toenemen. Wij verwachten een volume van om en bij de 16.000 ton vanuit Nieuw-Zeeland, of een toename met 4.000 ton. Ook de Europese teelt van Jazz zal nog aanzienlijk groeien.”

Jazz is een kruising van Braeburn en Royal Gala. De conische vorm en de zoete smaak zijn een erfenis van de Royal Gala appel. De –in mindere mate- zure smaak is dan weer afkomstig van de Braeburn-appel.