Het Looise bedrijf iLumen heeft een opmerkelijke app laten ontwikkelen om het rendement van zonnepanelen te meten en te vergelijken. Op die manier kunnen ze de prestaties van de installatie opvolgen en beoordelen. Bovendien kunnen consumenten hun verbruik van elektriciteit en gas permanent bekijken en waar nodig bijsturen.

De iLumen App werd in de eerste plaats ontwikkeld voor eigenaars van zonnepanelen. Zij kunnen de meetpunten van de elektriciteitsproductie van hun installatie ingeven en vergelijken met de verwachte opbrengst. Zo weten ze meteen of er rendementsverlies is opgetreden.

Ook gebruikers zonder zonnepaneleninstallatie kunnen gebruik maken van een aantal functionaliteiten van de app. Ze kunnen bijvoorbeeld het elektriciteits- en gasverbruik monitoren en vergelijken met dat van een gemiddeld gezin. De toepassing is bovendien uitgerust met een blogcommunity, weersvoorspellingen en een tool om de optimale oriëntatie en hellingshoek te bepalen voor een nieuwe (of bestaande) zonnepaneleninstallatie. Gebruikers krijgen ook een automatische waarschuwing als er een probleem aan de installatie wordt vastgesteld of er een nieuw groenestroomcertificaat kan aangevraagd worden.

De App iLumen is gratis te downloaden in de App Store (IOS) of in de Play Store (Android).