Bij Aperam in Genk zullen vele miljoenen worden vrijgemaakt voor nieuwe productielijnen. Het gaat om de belangrijkste investering in jaren, goed voor naar schatting minstens 50 nieuwe jobs. Dat heeft het bedrijf aangekondigd bij de voorstelling van de jaarcijfers.

Het gaat uitstekend met Aperam. In 2017 nam de omzet toe met 18 procent tot 5,05 miljard dollar, een gevolg van (vooral) de hogere verkoopprijzen van roestvrij staal. De ebitda steeg zelfs met 25 procent tot 619 miljoen dollar. Beide resultaten zijn veel hoger dan wat de analisten hadden voorspeld.

Als belangrijkste fabriek in de groep, is het aandeel van Aperam Genk in de goed-nieuws-show niet te onderschatten. De internationale directie heeft dan ook een groot investeringsplan goedgekeurd dat de verdere uitbouw van Genk moet mogelijk maken. Exacte bedragen worden niet genoemd, maar wel dat het gaat om de belangrijkste investering van de laatste 20 jaar. Er zullen nieuwe productielijnen voor koudwalsen, warmtebehandeling en oppervlaktebehandeling mee gebouwd worden. Als deze tegen 2020 operationeel zijn, zullen er volgens de personeelsafgevaardigden 50 extra werknemers in dienst komen.

Algemeen directeur Gert Heylen bracht woensdag het goede nieuws over aan de ondernemingsraad. De vakbonden reageren alvast positief. “Dit biedt voor de bestaande mensen kansen om door te groeien”, zeggen Stefan Hendrikx en Nico Vanardennen. “Bovendien zijn investeringen in nieuwe technologie goed nieuws voor de continuïteit en dus voor de werkzekerheid bij Aperam Genk.”