Het automatiseringsbedrijf en de machinebouwer IMA in Houthalen heeft nieuwe eigenaars. Na 30 jaar geeft mede-oprichter André Vandeput de fakkel door aan vijf managers van het bedrijf, die elk al meerdere jaren actief zijn bij IMA. “Op deze manier kan ik de voortzetting van het bedrijf verzekeren, IMA is in goede handen”, zegt Vandeput. “Wij willen met de overname een nieuwe dynamiek doen ontstaan”, zegt salesdirecteur en nu mede-eigenaar Joris Ceyssens.

IMA ontstond in 1987 als een spin-off van de Hasseltse leverancier van bedrijfsbenodigdheden IMES, waar André Vandeput ook al aan de wieg stond. Samen met zijn broers Marc en Peter en met Stefan Frisson begon André toen met Industriële Mechanisatie en Automatisatie (IMA), in een periode dat automatiseringsprocessen in de maakindustrie volop opgang maakten. Zo bouwde IMA destijds voor Philips in Hasselt een machine voor de assemblage van cassetterecorders. En wat later ook een installatie om gifbommen uit de Eerste Wereldoorlog te ontmantelen…
Dertig jaar later beschikt IMA ook over een vestiging in Maldegem. De hele ploeg telt momenteel 48 medewerkers en haalt dit jaar een omzet van 7,5 miljoen euro. De focus ligt nog altijd op de bouw van machines en het automatiseren van productieprocessen.

Management buy out
Zoals al aan de klanten werd aangekondigd bij de viering van het 30-jarig bestaan, werd zopas de laatste hand gelegd aan een management buy out (MBO), waarbij de managers van de vestiging in Maldegem (Bart Aerens en Mario Hermie) samen met hun collega’s in Houthalen (Steven Geudens en Johan Doucé) en met salesverantwoordelijke Joris Ceyssens, het bedrijf overnemen. “De aandelen zijn op de democratische manier over de vijf nieuwe eigenaars verdeeld”, zegt Joris Ceyssens, die ook als het gezicht van IMA dienst zal doen. “Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze overname een nieuwe dynamiek doen ontstaan, en willen samen met onze medewerkers deze ambitie waarmaken. Onze lokale bedrijven moeten immers continue innoveren om de internationale concurrentie aan te kunnen. Daar willen wij een meewerken. We willen niet enkel ons lokale netwerken verder uitbouwen, maar ook stappen zetten op internationaal vlak, onder meer in automotive en de farma-industrie.”

Voor André Vandeput wordt hiermee een bijkomend hoofdstuk afgesloten. Na de eerdere verkoop van Imes, draagt hij nu ook IMA over aan de volgende generatie. “Met deze MBO kan ik de voortzetting van het bedrijf verzekeren, ik ben ervan overtuigd dat IMA in goede handen is”, aldus Vandeput.