Om ouderen langer gezond en actief te houden, komen er heel wat technologische snufjes en andere toepassingen op de markt. Momenteel zijn er al zo’n 50 Limburgse bedrijven en kennisinstellingen die hier op één of andere manier mee bezig zijn. Samen zijn ze goed voor een tewerkstelling van 2.000 mensen. Maar: de ambitie om hier verder in te groeien, is groot.

LifetechvalleyDoor deze bedrijven (zoals Cubigo en Indigo Care) te clusteren tot LifeTechValley, moet de sector een internationale dimensie krijgen. Vlaams minister Jo Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders hebben deze cluster maandag boven de doopvont gehouden. Contacten met andere kenniscentra in onder meer Silicon Valley en Finland, zullen zorgen voor nieuwe, innovatieve concepten en bedrijven, die Limburg op de kaart zullen zetten. “Vanuit Limburg willen we vooral inzetten op nieuwe ontwikkelingen in het kader van IT en communicatie, zorgtoerisme en medische innovatie voor ouderen,” zegt prof. dr. Piet Stinissen, voorzitter van LifeTechValley en decaan aan de UHasselt. “Met LifeTechValley kunnen we onze economie meer slagkracht geven én de levenskwaliteit van een steeds verouderende bevolking verbeteren.”

De initiatiefnemers zijn heel ambitieus. De naar schatting 2.000 jobs die momenteel in deze sector bij de deelnemende bedrijven bestaan, wil men op een termijn van 5 jaar verdubbelen. Het incubatiecentrum BioVille op de universitaire campus in Diepenbeek, wordt de internationale hoofdzetel van LifeTechValley.