Punch Powertrain, ontwikkelaar en fabrikant van automatische transmissies uit Sint-Truiden, is verkozen tot winnaar van de Ambiorixprijs 2016. Het is de voornaamste onderscheiding voor bedrijven in Limburg. Maandag wordt de prijs in aanwezigheid van 1.100 bedrijfsleiders en managers officieel overhandigd tijdens de jaarvergadering van VKW Limburg. Ook vorig jaar was de Ambiorixprijs voor een Truiens bedrijf, met name Globachem.

Ambiorixwinnaar 2016 PunchPunch Powertrain was al een paar keer dicht bij de overwinning, maar deze keer kon de jury niet om hen heen. De cijfers zijn dan ook indrukwekkend. Van 43 miljoen euro omzet in 2007, klimt het bedrijf naar 500 miljoen dit jaar. Tegen 2020 wordt een omzet voorspeld van maar liefst 1,5 miljard euro. Het personeelsaantal groeide in dezelfde periode van 240 naar 1000, waarvan 800 in Sint-Truiden. Over 4 jaar moeten er dat 1.200 worden.

De jury, onder voorzitterschap van professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven/Vlerick Business School), was onder de indruk. “Niet alleen de cijfers, maar ook de kwalitatieve criteria komen bij Punch Powertrain sterk uit de verf,” aldus Sleuwaegen. “Het bedrijf is zeer innovatief, wordt erg gewaardeerd door de eigen medewerkers, kiest voor duurzame ontwikkeling, neemt een prominente rol op in de samenleving en getuigt van een mondiale ondernemingsvisie.”

Zoals algemeen geweten werd Punch Powertrain eerder dit jaar voor een miljard euro verkocht aan de Chinese investeringsgroep Yinyi. Aandeelhouder LRM ving hierdoor honderden miljoenen, die opnieuw in de Limburgse economie kunnen geïnvesteerd worden. “Ik herhaal dat het dankzij Stijn Bijnens van LRM is dat we hier nu staan,” aldus CEO Cor van Otterloo. “LRM heeft ons destijds boven water gehouden en de middelen voor ons groeiplan ter beschikking gesteld. Zonder hen dus geen Ambiorixprijs.”

Van Otterloo had voorts veel lof voor zijn medewerkers. “Het is door hun inzet en motivatie dat we onze efficiëntie fors hebben kunnen opdrijven, en de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts hebben gezet.”