De flagship store van Ambiorix, die in maart de deuren opent, zal uitgebaat worden door de familie Weyens-Quetin, al drie generaties actief in schoenen- en lederwarenhandel. De inrichting draagt de handtekening van de Hasseltse toparchitect Vittorio Simoni. De eerste Limburgse winkel van Tongerse fabrikant van kwaliteitsschoenen, komt aan de Havermarkt, waar de vroeger kledingwinkel Cleo zat. “We mochten in Hasselt niet ontbreken,” zegt ceo Peter Vavedin van Ambriorix. “Hasselt is een belangrijk commercieel centrum, waarvan de aantrekkingskracht tot ver buiten de provincie reikt.”

Ambiorix heeft al winkels in Brussel en Antwerpen. “Maar Hasselt is toch anders,” zegt Vavedin. “In Brussel en Antwerpen vind je nog nauwelijks multimerkenwinkels.” Anders dan de winkels in Brussel en Antwerpen, die Ambiorix in eigen beheer heeft, zal het Hasseltse vlaggenschip uitgebaat worden in franchise.

Delvaux

Toevallig kwam Vavedin daarvoor in contact met de familie Weyens-Quetin, zoals dat vaker gebeurt tijdens een voetbalwedstrijd. Jacques Weyens en Chris Quetin baten in Hasselt drie schoenenwinkels en een lederwarenzaak (Delvaux) uit. Met zoon Tom staat alvast de derde generatie klaar. “Het klikte snel,” zegt Tom Weyens. “We vonden mekaar vooral op het vlak van kwaliteitsbesef.”
“We zijn trots dat we met Ambiorix én Delvaux de enige Belgische artisanale lederbewerkers in huis hebben,” voegt Jacques Weyens er aan toe. Ambiorix en de familie Weyens-Quetin zullen wel samen de marketing in handen nemen.

AMBIORIX_3.jpg
Sfeer

Het (gehuurde) pand in Hasselt wordt op dit moment al gestript om volledig herbouwd te worden. Daarvoor werd het architectenhuis Vittorio Simoni aan de mouw getrokken. Hij tekende eerder ook al het interieur van de twee andere flagship stores van Ambiorix in Brussel en Antwerpen. “Je zal in Hasselt dezelfde sfeer vinden als in Antwerpen en Brussel (zie foto). Maar Hasselt krijgt wel zijn eigen accenten, met een centrale pasruimte afgezoomd met een muur van een meter hoog, en een aparte ruimte voor schoenen op maat,” zegt Simoni.

De herinrichting vergt een investering van “een paar honderdduizend euro”, dixit Vavedin. In maart moet de winkel de deuren open. Voor de dames zal de collectie ontworpen door Tim Van Steenbergen in de rekken liggen.

Rendabiliteit
Fabrikant Ambiorix verwacht voor het lopende boekjaar (per einde maart) een omzetstijging van 10 procent. “Maar de kosten zijn gestegen, terwijl we onze verkoopprijzen stabiel gehouden hebben. Daardoor is de winstgevendheid wel onder druk komen te staan.