De cijfers van de faillissementen zijn om te janken. Vorige maand gingen er in ons land meer dan 1.000 bedrijven op de fles, wat maar liefst 19 procent meer is dan een jaar geleden.

faling-horeca-300x197Onderzoeksbureau Graydon stelt vast dat de opmerkelijke stijging zit al voor de tweede maand op rij doorzet. In Vlaanderen bedraagt de toename 8%, in Wallonië 10% en in Brussel zelfs 66%. Eén van de redenen is zeker de aanslag in Zaventem, waardoor bezoekers onze hoofdstad hebben gemeden. Voor wie het glas graag halfvol ziet: in de ‘crisisjaren’ van 2011 tem 2014 was het nog slechter gesteld met de falingen in oktober.

Bekijken we de eerste 10 maanden van dit jaar, dan zien we voor heel België een daling van 5 procent. Dat is vooral een gevolg van de betere cijfers die in het begin van 2016 werden opgetekend in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen zijn er intussen al meer bedrijven over de kop gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Een trend die zich in alle Vlaamse provincies afspeelt. Behalve…

Alleen in Limburg waren er tot dusver minder falingen dan in 2016. In oktober alleen telde onze provincie zelfs 33 procent minder faillissementen dan een jaar geleden.

Vooral de bouw, maar ook de transportsector, lijkt op adem te zijn gekomen en ziet het aantal collega’s minder snel afnemen. In de horeca daarentegen blijft het -afhankelijk van de regio- kommer en kwel. In Limburg viel het mee (-16%), maar bijvoorbeeld in West-Vlaanderen steeg het aantal falingen met bijna 60 procent.