De enquête Polsslag Ondernemend Limburg of POL, die VKW en Unizo Limburg ieder kwartaal organiseren, is opvallend mild voor de conjunctuur die dit najaar wordt voorspeld. Het ziet er eigenlijk allemaal best goed uit. Alleen de detailhandel mag zich aan een daling verwachten, zo blijkt uit de resultaten van de vertrouwensindicator.

Het is volgens de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders maar een kleine stap terug die we in de komende maanden zullen zetten. Het ondernemersvertrouwen blijft op hoog niveau. De groei van de tewerkstelling houdt aan en nagenoeg alle sectoren, met de groothandel op kop, mogen een leuke Indian Summer tegemoet zien. Alleen de detailhandel blijft wat achter, zo wordt voorspeld.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, licht toe: “Ondanks de kleine daling blijft het Limburgs ondernemersvertrouwen op hoog niveau opereren. Na de groei in de voorbije jaren – met intussen al meer dan 3 jaar positieve POL-cijfers – waren de verwachtingen voor 2018 hooggespannen. En ze worden ingelost, want we zitten met de POL op hetzelfde niveau als een jaar geleden, en zien in de resultaten ook dat de Limburgse bedrijven hun plannen voor investeringen en aanwervingen blijven waarmaken. We moeten uiteraard waakzaam zijn voor structurele dalingen, en zeker de signalen van grotere bedrijven en vanuit de productiesector capteren, aangezien zij de meest uitgestrekte voelsprieten hebben.”

Winkels

“Het is bovendien zorgwekkend dat de detailhandel het kwartaal na kwartaal moeilijk blijft hebben”, aldus nog Lodewyckx. “Maar intussentijd is het vooral belangrijk om onze kleine en middelgrote ondernemingen zuurstof te blijven bieden om de al gerealiseerde groei te kunnen consolideren en de verdere ambities te kunnen waarmaken. En dan ligt de voornaamste uitdaging niet in de opmaak van politieke prioriteitenlijstjes voor de aankomende verkiezingen van oktober 2018 en mei 2019, maar in een volgehouden beleid ter ondersteuning van het ondernemingsklimaat op elk niveau.”

Geen crisis
Collega Ruben Lemmens van VKW Limburg is mee: “De POL in juli daalt, niet omdat onze bedrijven het in het afgelopen kwartaal moeilijker hadden of slechter deden, maar wel omdat ze wat voorzichtiger zijn over het volgende kwartaal. Niet abnormaal, want onze bedrijven ervaren ook de toenemende aandacht voor de spanningen op de internationale handelsmarkten. Een crisis is dus absoluut niet aan de orde. We mogen ons die dus ook niet laten aanpraten. Daarom is het erg belangrijk dat er vanuit het beleid positieve signalen blijven komen dat men verder blijft werken aan een goed ondernemingsklimaat. En dat men niet een jaar voor de federale en Vlaamse verkiezingen alles al op zijn beloop laat. Onze bedrijven blijven immers hun deel van het werk doen en jobs creëren, getuige het recordcijfer inzake tewerkstellingsgroei voor het afgelopen kwartaal. Maar er blijven ook nergens in Europa meer vacatures openstaan dan in ons land. Net hier is de nood het hoogst en kan het beleid snel nieuwe positieve resultaten boeken. Onze oproep is dan ook: pak onze lage werkzaamheidsgraad kordaat aan via verdere sterke hervormingen van onze arbeidsmarkt.”