ad bibendumHet Truiense wijnhuis Ad Bibendum van Björn en Johan Monard, mag een goed flesje kraken. Op de vakbeurs Wine Professional in Amsterdam wist de wijnhandel met de Diamond Award aan de haal te gaan. Het is blijkbaar voor het eerst dat deze internationale erkenning aan ‘een buitenlander’ wordt uitgereikt. De Nederlandse Wine and Food Association kiest namelijk altijd een landgenoot die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse gastronomie.

Ad Bibendum werd opgezet in 1997 door de broers Monard. Ze werkten voorheen in de importhandel van hun vader Justin, die Monard Provino runde. Johan Monard was tijdens een prospectiereis in contact gekomen met Chileense wijnboeren en was meteen verkocht. Hij overtuigde broer Björn om samen met hem een eigen bedrijf op te zetten en zich specifiek toe te spitsen op de import van ‘exotische’ wijnen. Meer bepaald andere wijnen dan de klassieke Franse of Spaanse.

Ad Bibendum ging ook Argentijnse, Australische en Nieuw-zeelandse wijnen importeren. In die mate dat hun bedrijf in Sint Truiden steeds verder uitbreidde. Een eigen wijnhuis op het Zuid in Antwerpen en een winkel in Brussel, hebben de groei ondertussen verder onderbouwd.