Een geknelde zenuw in de pols? Rugklachten door rechtstaand werk of stress door de immense werkdruk? Volgens de Herkse acupuncturist Wim Vandebrouck is dat alles simpel te verhelpen. “Soms gaan patiënten hier al na enkele minuten als een ander mens naar buiten”, zegt onze Starter van de Week.

Wim Vandebrouck, een gediplomeerd acupuncturist uit Herk-de-Stad, heeft zich gespecialiseerd in de alternatieve behandeling van werkgerelateerde klachten. Na een try-out als bijberoeper heeft hij nu de stap naar een fulltime job als ondernemer gezet. Zijn business van de grond krijgen, was in eerste instantie niet zo evident. “Vooral door de onzekerheid over terugbetaling bij Volksgezondheid”, zegt hij. “Kinesisten en artsen doen ook acupunctuur of laserbehandelingen en boeken dit in als consultatie. Dan komt het ziekenfonds tussen, en bij ons vooralsnog niet. Dat maakt de concurrentie niet van de poes…” En dus ging de -intussen fulltime- zelfstandige op zoek naar nieuwe marktsegementen.

Geknelde zenuw

“Die heb ik onder meer in de bedrijfswereld gevonden”, zegt Wim Vandebrouck. “Klachten als stress en burnout zijn spectaculair toegenomen. Bovendien investeren werkgevers in het welzijn van hun werknemers door de schaarste op de arbeidsmarkt. Omdat wij via alternatieve technieken als acupunctuur, laserpen, cupping of moxa-sticks een oplossing voor werkgerelateerde klachten kunnen bieden, vinden zowel het personeelslid als de werkgever het interessant dat wij langskomen.”

Welke klachten behandelt Wim Vandebrouck dan zoal? “Ik denk aan het carpaal tunnelsyndroom, waarbij een zenuw in de pols geklemd zit. Of ik krijg hier kapsters, schilders of medewerksters van een strijkatelier over de vloer die schouder- of rugklachten hebben door de repetitieve bewegingen. Dat werken we allemaal simpel weg. Andere symptomen die we aanpakken zijn hoofdpijn, darmproblemen, slaaptekort of zelfs een gewone verkoudheid. Soms kunnen we door de behandeling van die klachten zelfs operaties vermijden. En dan zijn er natuurlijk de opkomende ziektebeelden als burnout, depressie en stress. Meestal komen die patiënten al langs vooraleer ze uitvallen op het werk en kunnen we voorkomen dat ze langdurig afwezig blijven. Via acupunctuur behandelen we specifieke punten die met organen in verbinding staan. De laser laat dan weer toe om bepaalde zones te behandelen, terwijl de Moxa-sticks dienen om bepaalde punten op het lichaam te verwarmen en zo de spanning weg te nemen. Ik denk ook aan cupping, een techniek waarbij vacuum getrokken stolpjes op het lichaam worden geplaatst om een betere doorbloeding te krijgen. Zwemmer Michael Phelps heeft daar tijdens de Olympische Spelen een lans voor gebroken…”

Op verplaatsing
Wim Vandebrouck werkt hiervoor niet alleen vanuit zijn praktijk in Herk-de-Stad, maar gaat ook ter plaatse bij de bedrijven. “Ideaal zou zijn dat ik op vaste tijdstippen de onderneming bezoek en vervolgens aan de slag kan gaan met de werknemers die zich voor een bepaalde klacht willen laten behandelen. Het is een positieve en preventieve manier om iedereen, zowel het personeel als de bedrijfsleiders, op lange termijn tevreden te houden. En dat is vandaag een onmiskenbaar wapen op de arbeidsmarkt…”