80 tot 150 extra banen bij Sappi Lanaken?

sappi-300x171Bij Lanakense producent van pulp en papier Sappi, komen er wellicht minstens 80 jobs bij. Dat heeft te maken met de ombouw van één van de grote papiermachines (PM8) en een extra vellensnijmachine, zo heeft onze redactie uit goede bron vernomen. De directie geeft geen commentaar en de vakbonden wachten af.

Na enkele turbulente jaren en veel onzekerheid blijkt het tij te keren voor papierfabriek Sappi in Lanaken. Op tafel ligt het meerjarenplan Horse, dat investeringen omvat in de ombouw van de bestaande papierlijn PM8 en een extra snijmachine. Dat investeringsprogramma gaat gepaard met een extra financiële injectie vanuit het Europees hoofdkwartier van de Zuid-Afrikaanse groep Sappi, en zal een gevoelige uitbreiding van de activiteiten betekenen. Sommige bronnen spreken in dat verband over 80 bijkomende jobs, andere zelfs van 100 tot 150 extra banen.

Hoe concreet de plannen zijn en welke bedragen daarmee gemoeid zijn, is evenwel niet duidelijk. Begin dit jaar kreeg Sappi Lanaken nog groen licht vanuit Zuid-Afrika voor de modernisering van papiermachine 7 (PM7). Daar was een investeringsbedrag van 9 miljoen euro mee gemoeid, en zorgde voor het schrappen van 27 jobs.

De directie van Sappi Lanaken wilde geen commentaar leveren op de nieuwe plannen. De vakbonden houden een slag om de arm. “Er liggen plannen op tafel die extra jobs kunnen opleveren, maar we zullen maar eerst afwachten wat daarvan in huis komt”, zegt ACV-secretaris Cis Sterken. Ook zijn ABVV-collega Jan Staal noemt de plannen “nog erg voorbarig”.

Bij Sappi Lanaken zijn momenteel 450 mensen tewerkgesteld. De fabriek produceert op jaarbasis 510.000 ton gestreken houtvrij en houthoudend papier.