6,5 miljoen voor stimuleren van innovatie en internationalisering

In de schoot van koepelorganisatie Ondernemersplatform Limburg werden woensdag in Hasselt 12 concrete projecten voorgesteld die moeten helpen om de lokale economie een boost te geven. De initiatieven komen uit de koker van 16 organisaties, die met de steun van Europese, Vlaamse en provinciale middelen, innovatief en internationaal ondernemerschap moeten bevorderen.

OPL 28 09 16 104Zoals algemeen geweten heeft een groep van experten na de sluiting van Ford Genk een plan opgesteld om Limburg er economisch weer bovenop te helpen. Voor de uitvoering van dit zogenaamde SALK-plan, werden zo’n 800 projectvoorstellen ingediend. Van de goedgekeurde voorstellen, die een aardige subsidie ontvangen, worden er nu 12 uitgerold onder de koepel van Ondernemersplatform Limburg, een organisatie die de werkgeversorganisaties verenigt en kan rekenen op steun van onder meer het provinciebestuur, kennisinstellingen en een aantal individuele bedrijven.

Het actieplan met de 12 projecten heeft een budget van 6,5 miljoen euro, gespreid over 3 jaar. De nadruk ligt telkens op ervaringsuitwisseling, kruisbestuiving en samenwerking. Zo gaat Voka ondernemingen sensibiliseren om hun exportpotentieel te benutten. VKW Limburg wil innovatieve bedrijven in de zorgsector helpen in de zoektocht naar nieuwe markten. Unizo Limburg wil dan weer starters assisteren met hun opstartformaliteiten. Andere voorbeelden van projecten zijn het stimuleren van samenwerking tussen bouwbedrijven (Confederatie Bouw), het verhogen van de innovatiekracht bij landbouwers (Boerenbond) of de uitbouw van een internationaal ecosysteem voor nieuwigheden in de ouderenzorg (LifeTechValley).

Dit recept moet een aantoonbare meerwaarde bieden voor de diverse speerpuntsectoren in de Limburgse economie. “Innovatief ondernemerschap en internationalisering zijn belangrijke topics in onze strategie om de Limburgse economie duurzaam te versterken en te ontwikkelen,” zegt Erik Gerits, gedeputeerde van Economie. “We zijn dan ook heel blij dat de 16 partners in deze projecten de kar willen trekken van de transformatie naar een rooskleurige toekomst.”