60 banen op de tocht bij meubelmaker tegenover Ikea

Bij Recor in Hasselt, waar onder meer zitmeubilair, tafels, stoelen, eet- en slaapkamers worden gemaakt, wil de directie 60 van de 254 banen schrappen. Dat werd aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Het is de RVA die bij het bedrijf had aangedrongen om iets te doen aan de langdurige periodes van economische werkloosheid. Die werkloosheid is het gevolg van de trend waarbij consumenten geen duurzame meubelen, maar knutselpakketten kopen. Cynisch genoeg ligt Recor vlak tegenover de nieuwe Ikea…

Recor FotoDe malaise in de traditionele meubelindustrie is de voornaamste oorzaak van de afslanking. Het bedrijf heeft bovendien fors geïnvesteerd in automatisering (15 miljoen euro), waardoor er minder mensen nodig zijn. Dit alles leidt bij Recor al langer tot veel economische werkloosheid. Vaste medewerkers kunnen dan in kalme periodes gaan stempelen terwijl ze op de loonlijst blijven staan. Een onhoudbare situatie, vond de RVA, die bij de directie aandrong op een structurele oplossing. “Begrijpelijk misschien, maar het collectief ontslag van 60 mensen is niet de oplossing waar we op gehoopt hadden”, zegt vakbondsman Dirk Coninckx van het ACV. “We wisten al langer dat een herstructurering niet kon uitblijven, maar de omvang ervan verrast ons wel.” Het gaat om 50 arbeiders en 10 bedienden op een totaal van 254 medewerkers.

Het personeel denkt niet meteen aan acties na de aankondiging. De vakbonden willen nu een constructieve dialoog met de directie om, na de diverse procedures van de Wet Renault, uit te komen bij een goed sociaal plan.