Bedrijven uit 28 incubatoren in België en Nederland gaan op 28 april de strijd aan om Incubator of the Year te worden. In een soort ‘spel-zonder-grenzen’, de IncuBattle genaamd, zullen ze op C-mine elkaar bekampen. Organisator JCI Genk wil hiermee zowel de bedrijven in iedere incubator, als de bedrijvencentra onderling, met elkaar in contact brengen. In totaal zullen er 42 teams van 7 personen deelnemen.

Limburg telt vandaag een 7-tal incubatoren. Het zijn bedrijfsruimten waar start-ups en scale-ups een betaalbaar zitje of ruimte kunnen huren, en er gebruik kunnen maken van diverse gemeenschappelijke faciliteiten en professioneel advies. Door de huurders te bundelen per thema (er zijn incubatoren rond bijvoorbeeld biotechnologie, energie of de fietsindustrie) kunnen de bewoners profiteren van onderlinge kruisbestuiving.

“Het probleem is dat vele start-ups geen uitgebreid personeelsbestand hebben en toch een sterk netwerk willen”, aldus commissiedirecteur Bart Van Proeyen. “Omdat ze voor de IncuBattle een team van 7 personen moeten vormen, dienen ze dus samen te werken met andere huurders van hun incubator. Zo leren ze elkaar informeel kennen en zullen er interessante zakelijke relaties uit groeien.”

Tijdens de netwerkmomenten van IncuBattle, zoals het LSU Café XL dat ’s avonds plaatsvindt, kunnen de deelnemers ook kennismaken met de andere incubatoren en zo hun (internationale) horizon verruimen. Er lopen ook tal van coaches rond, die een instant antwoord op de specifieke bekommernissen van de starters kunnen bieden. Tegelijk zijn er demo’s van innovatieve toepassingen, zoals rond virtual reality (foto).

Wouter Uten, CEO van Ugentec, is ambassadeur van het project. Daarnaast kan de organisatie rekenen op de steun van onder meer Deloitte, Provincie Limburg (Erik Gerits), Stad Genk (burgemeester Dries) en… Made in Limburg!