Limburgse ondernemers die exportplannen hebben of leveranciers en contacten zoeken in het buitenland, kunnen nu voor hulp en advies terecht bij 23 Limburgse collega-ondernemers. Voka Limburg heeft hiervoor een netwerk opgericht van specialisten met ruime ervaring in een Europese exportmarkt.

Limburgse bedrijven hebben vorig jaar voor ruim 18,5 miljard euro geëxporteerd. Het merendeel daarvan, ruim 13 miljard euro, ging naar landen van de Europese Unie. “Maar liefst drie kwart van de Limburgse productie wordt geëxporteerd”, aldus Cathérine Dreesen van Voka-Limburg. “De export is de levensader van de Limburgse economie.”

Toch lijden nog heel wat bedrijven aan koudwatervrees als het gaat over exporteren en ondernemen in het buitenland. Zij kunnen voortaan terecht bij 23 Voka-ambassadeurs. Dat zijn ondernemers, bedrijfsleiders en managers met ervaring of een netwerk in een bepaald land. “Zij vormen een hefboom voor de internationale plannen van de Limburgse ondernemingen”, zegt Cathérine Dreesen. “Er zal vanuit Voka Limburg elke maand een overzicht gebracht worden van de realisaties van onze ambassadeurs, met daaraan gekoppeld, een goed beeld van de situatie op de lokale markt en cultuur.”

Er zullen bovendien ontmoetingsmomenten georganiseerd worden waarop de 23 ambassadeurs kunnen bevraagd worden over hun bevindingen in het buitenland.