15 van de naar schatting 250 Genkse Ford-arbeiders die begin november vorig jaar naar de Europese directie in Keulen zijn gestapt om uitleg te vragen over de sluiting van Ford Genk, worden door het Duitse gerecht vervolgd voor “bijzonder ernstige schending van de openbare orde”. Ze riskeren volgens Duitse bronnen celstraffen van 6 maanden tot maar liefst 10 jaar, zo meldt de website van de PVDA.

gaby colebundersDe Ford-arbeiders waren bijzonder boos dat de Europese directie zich niet persoonlijk in Genk had durven vertonen om het slechte nieuws te melden. Bij de protestactie in Keulen sneuvelden enkele ruiten en werden er een aantal onschuldige bommetjes tot ontploffing gebracht. De Duitse politie, die na verloop van tijd ineens massaal ter plaatse kwam, hield de Genkse Ford-werknemers lange tijd in afzondering. ACV-afgevaardigde Gaby Colebunders diende zelfs de nacht in de cel door te brengen. Het is niet onwaarschijnlijk dat tegen hem de zwaarste straf zal worden geëist van de totaal 15 arbeiders die aangeklaagd zijn.

“Iedereen weet dat er in Keulen eigenlijk niets is gebeurd, dus moeten we ons geen zorgen maken,” aldus Colebunders in een reactie. “Het dossier is in handen van de juridische dienst van onze vakbond en de advocaten. Voor zover ik weet wordt er onderhandeld over een minnelijke schikking. Dat er tot 10 jaar cel kan geëist worden, is wel heel kras. Daar moet je normaal al een moord voor hebben gepleegd… Moesten we uiteindelijk toch voor de rechter verschijnen, zal wel snel blijken dat het een storm in een glas water is. We zijn er dus redelijk gerust in.”