Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn om jongeren te oriënteren naar bepaalde beroepen. Op de DOE-dag, die donderdag plaatsvond, hebben POM-Limburg, de VDAB en Het Beroepenhuis de 11 en 12-jarigen van onze provincie wegwijs gemaakt in de zorgsector. Bijna 500 jongeren ging een dag stage lopen bij 12 Limburgse zorgorganisaties. Als daar geen flinke verpleegsters en dokters van komen…

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg, Erik Gerits: “Gezien de grote nood aan bijkomende zorgverleners in de komende jaren, zet POM Limburg reeds geruime tijd in op het beter kenbaar maken van zorgberoepen. De DOEdag van Het Beroepenhuis en VDAB is de ideale manier om 11 en 12-jarigen, die belangrijke studiekeuzes moeten maken, aan den lijve laten kennismaken met verschillende zorgberoepen. Het massale engagement van de Limburgse zorgsector is een zegen. Dat heb ik kunnen vaststellen bij mijn beozek aan de LiZa Campus in Genk, waar ik samen met een groepje leerlingen de zorgberoepen van dichterbij kon ontdekken.”

Dit jaar deden maar liefst 467 jongeren uit 20 basisscholen mee aan de DOE-dag. Ze konden terecht op 10 locaties, verspreid over heel Limburg. “De interesse van scholen in de DOEdag is elk jaar zeer groot”, aldus nog Gerits. “Groter zelfs dan het aanbod van de deelnemende organisaties.”

“Scholen willen hun leerlingen doorverwijzen naar technische en praktische beroepen die heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt bieden”, zegt Jan Huysman, expert Zorg bij POM Limburg. “Zo helpen ze mee om het chronisch tekort aan mensen bij onze bedrijven en instellingen weg te werken. Een initiatief als deze DOEdag is van groot belang om leerlingen al op jonge leeftijd met de knelpuntberoepen te laten kennismaken. Deze ervaring zal hen inspireren bij hun latere studie- en beroepskeuze.”