Met de opening van Thor Central in Genk gaat er meteen een bijzondere tentoonstelling van start: Roel Vandebeek (designer van It’s a Roel) laat er heel persoonlijke objecten zien die hij heeft gemaakt voor BV’s. Objet Portrait, zo heet het project van de Maaslandse ontwerper.

“Qua vormgeving beperk ik me niet tot een bepaalde categorie van producten”, legt Roel Vandebeek uit. “Ik maak bakstenen (zoals de Dubio van Nelissen, zopas bekroond met een Henri Vandevelde Award), maar evengoed sokken, meubilair, de inrichting van een kerk of kunstvoorwerpen. Die verscheidenheid aan disciplines wou ik nu toepassen op personen.”

Vandebeek ging uitvoerige gesprekken aan met BV’s, zoals Kim Clijsters, Stijn Meuris, Tom Vandyck, Phara de Aguirre, Lieze Spit, Guy Mortier, Wouter Torfs, Lieve Blancqauert en Tom Lenaerts. “Op basis van hun verhalen heb ik per persoon telkens 2 objecten gemaakt: een functioneel gebruiksvoorwerp én een kunstwerk dat hun persoonlijkheid reflecteert.” Zo kreeg Stijn Meuris een handige lederen krantentas (foto) én een betonnen docking-station. Kim Clijsters werd getrakteerd op een stoere handtas én een kunstig tuinobject.

De voorwerpen en de bijhorende uitleg zijn nog een aantal weken te bewonderen in Thor Central. Er is ook een winkeltje waar de functionele spullen van de designer kunnen aangekocht worden.