Sanitair- en verwarmingsspecialist Lambrechts rekent op de expertise van KBC Lease Group

De naam Lambrechts klinkt mensen met bouw- of verbouwingsplannen ongetwijfeld bekend in de oren. Het familiebedrijf, met hoofdzetel in Genk, telt drie toonzalen en twaalf afhaalmagazijnen, en geldt als dé referentie in de wereld van water, verwarming en andere oplossingen voor comfortabel en energiezuinig wonen. De Lambrechts Store Hasselt, met ruim 140 badkameropstellingen en een volledige verdieping voor techniek, werd vorig jaar uitgeroepen tot beste showroom van Europa.

Groene keuzes voor een groeiend bedrijf
“In onze verschillende vestigingen werken in totaal 250 mensen”, vertelt Danny Dedroog, aankoopmanager bij Lambrechts. “Met de overname van Centratec twee jaar geleden kwamen daar nog 26 medewerkers bij. Zij leggen zich vooral toe op de grootschaligere cv-installaties. Op die manier zijn we niet alleen een partner voor residentiële projecten, maar ook voor de kantorenmarkt en de industrie.”

Met de aanhoudende groei ontstond ook de nood aan een professioneel wagenparkbeleid. “Zeker na de overname van Centratec zaten we met een vrij wisselvallige car policy”, vertelt Danny Dedroog. “Er werd bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de CO2-uitstoot en er zat geen lijn in de verschillende merken en modellen. Daarom hebben we KBC Autolease gevraagd om ons wagenpark te helpen vergroenen en om een eenduidige wagenpolitiek voor te stellen. Ik had al goede ervaringen met KBC Autolease, en ook nu gaf hun totaalpakket de doorslag: een duidelijk onderbouwde berekening van de TCO, een single point of contact en advies bij het opstellen van een nieuwe car policy.”

110 personenwagens
De vloot van Lambrechts bestaat uit 110 auto’s. Directeurs en managers kunnen vrij kiezen. “Voor de vertegenwoordigers en filiaalverantwoordelijken hebben we gezocht naar één model, vooral op basis van de TCO”, zegt Astrid de Valk, die als accountmanager bij KBC Autolease het dossier van Lambrechts beheert. “De Ford Focus Clipper kwam met een CO2-uitstoot van amper 89 gram als beste naar voren uit onze vergelijkingen.”

“Ook het feit dat onze hoofdzetel in Genk ligt, heeft meegespeeld,” vult Danny Dedroog aan. “Ford Genk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Limburg. We vergaderen elk jaar opnieuw rechtstreeks met mensen van Ford, onder begeleiding van KBC Autolease, om onze aankoopbehoefte voor dat jaar te bespreken. Zo genieten we interessante voorwaarden.”

Optimalisatie van het werkkapitaal
De vrachtwagens en orderpickers in het distributiecentrum van Lambrechts in Genk worden geleased via KBC Lease Belgium, een zustermaatschappij van KBC Autolease. Momenteel leaset Lambrechts een viertal vrachtwagens. “Je zit al vlug aan een bedrag van meer dan 100 000 euro als je die voertuigen zelf aankoopt”, aldus Gert Hazevoets, financieel directeur van de groep. “Maar dat past niet in ons financieringsbeleid. Dat is gericht op de optimalisatie van ons werkkapitaal. De uitgaven voor voorraad, materiaal en betalingen aan leveranciers proberen we zo veel mogelijk te spreiden.”

De lease van vrachtwagens en orderpickers in samenwerking met KBC Lease Belgium is een zuiver financieel verhaal. Gert Hazevoets: “Wij hebben de offertes opgevraagd en de uiteindelijke keuze gemaakt. KBC Lease Belgium heeft de voertuigen aangekocht en een aflossingstabel voor ons opgesteld. Voor onderhoud staan we zelf in.”

“De vrachtwagens en orderpickers worden ingezet voor de dagelijkse levering aan cliënten en afhaalmagazijnen”, vertelt Gert Hazevoets. “Omdat het gaat over leveringen aan cliënten, willen we dat proces zelf in de hand houden en niet uitbesteden. Zo kunnen we onze service en cliëntvriendelijkheid blijven garanderen. Dat is zeker niet de goedkoopste oplossing en het blijft gemakkelijker om producten gewoon zonder omkijken achter te laten bij de cliënt. Maar wij zien service en cliëntvriendelijkheid als een engagement.”

Expertise van KBC bij vastgoedfinanciering
Ook voor de financiering van de indrukwekkende Lambrechts Store in Hasselt rekende Lambrechts op de expertise van KBC. “We hebben samen met KBC een leaseformule op maat uitgewerkt”, zegt Gert Hazevoets. “Dankzij die constructie kan de familie Lambrechts al haar onroerende eigendommen onderbrengen in één patrimoniumvennootschap.”
Wil je ook meer weten over de mogelijkheden van KBC, klik hier www.kbcleasegroup.com