Levenstond Seafood: de eerste charcutier in de vissector

Vis heb je het liefst vers op tafel. Voor de leveranciers draait alles dus om een snelle verwerking. Levenstond Seafood combineert efficiëntie en versheid met originele, vernieuwende producten. Creatief ondernemerschap met beide voeten op de grond, midden in Haspengouw.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Van opleiding is Axel Verberckmoes burgerlijk ingenieur-architect. Niet meteen het diploma dat je verwacht bij de oprichter van een visverwerkingsbedrijf. Axel stapte al op jonge leeftijd in het vak toen hij de visgroothandel van zijn vader overnam. Na negen jaar barstte die zaak letterlijk uit zijn voegen en stond Pieters Group, een van de grotere spelers in de sector, klaar voor een overname.
Axel werkte er nog enkele jaren als zelfstandige, maar ook voor ondernemers kruipt het bloed waar het niet gaan kan: in 2007 richtte hij samen met zijn schoonfamilie het viswerkingsbedrijf Levenstond Seafood op. “Ik kwam op het idee omdat Delhaize me gevraagd had om opnieuw als zelfstandige vis te leveren”, vertelt hij. “Na amper vier maanden waren we klaar voor de eerste levering.” Het succesverhaal werd voortgezet met de overname in 2012 van Vandermaesen, een andere Limburgs visverwerkingsbedrijf. “KBC heeft ons ondersteund bij het overnameproces,” gaat hij verder. “Het bedrijf is nu aan sneltempo aan het groeien, en KBC volgt alles op de voet op. Die vertrouwensband met een partner is cruciaal.”

Efficiënte verwerking voor het neusje van de zalm

De vis wordt hoofdzakelijk gevangen in Schotland en IJsland. Daar gebeurt ook de primaire verwerking. “Zo besparen we op het transport van de delen van de vis die hier toch bij het afval zouden belanden”, aldus de zaakvoerder. “De vis komt aan op de luchthaven van Bierset. Binnen maximaal 48 uur maken we er met ons team een afgewerkt product van: viscarpaccio, kant-en-klaarschotels, visbrochettes, noem maar op. In feite zijn wij de eerste charcutier in de vissector.”

Natuurlijk primeert de versheid van het product. Daarom wordt er bij Levenstond Seafoods zo efficiënt mogelijk gewerkt. Alles wat geautomatiseerd kan worden, is dat ook. Bovendien kunnen klanten bestellingen plaatsen tot 11 uur ‘s ochtends met de garantie dat er dezelfde dag nog geleverd wordt. “Zo neemt een winkelketen geen enkel stockrisico – dat nemen wij op ons”, zegt Axel. “Dat wil zeggen dat we voortdurend werken met krappe deadlines. Maar het loont.”

__________________________________________________________________________________

“Van mijn bank verwacht ik knowhow en persoonlijke begeleiding. KBC zorgt voor één contactpersoon die de kennis van de hele bank tot bij mij brengt.”

_________________________________________________________________________________

Investeren in mensen

Naast hun originele producten is het dynamische team van Levenstond Seafoods een van de troeven van dit unieke bedrijf. “We kiezen er bewust voor om naast ervaren medewerkers ook heel jonge mensen in te zetten”, zegt Axel. “Onze eindverantwoordelijke techniek is bijvoorbeeld amper 21 jaar. Die medewerkers kun je volop laten groeien en ze brengen nieuwe ideeën mee.” Aan een nauwgezet personeelsbeleid hecht hij duidelijk veel belang.

Daarnaast combineert Levenstond Seafoods de kleinschaligheid van een familiebedrijf met een goed begrip van hoe een multinational functioneert. “Het is van groot belang om goed in te schatten wie je wanneer nodig hebt,” licht Axel toe. “Ik ben niet alleen rechtstreeks beschikbaar voor beslissingsnemers, maar ook voor de mensen die instaan voor het operationele. Die directe banden heb je nodig. Dat begrijpt KBC gelukkig ook. Of het nu gaat over je personeel, je producten of je cliënteel: je moet altijd met beide voeten op de grond blijven staan.”

Wil je meer weten over Levenstond Seafoods? Neem dan zeker een kijkje op hun website: www.levenstondseafood.be.

Wil je meer weten over de rol van KBC in een overnameproces? Klik hier www.kbcmerchantbanking.com