Japanse kwaliteit, Limburgs vakmanschap: een gouden startersverhaal.

Vijvertechniek Willen & Maesen is een jong en dynamisch bedrijf in een sector in volle expansie. In 2011 kreeg het de titel van beste Belgische zwemvijverbouwer. Zaakvoerders Stefan Willen en Raf Maesen vertellen hun startersverhaal.

Nuchterheid boven alles

Stefan Willen was aanvankelijk ploegbaas in de bouwsector. Gaandeweg legde hij zich professioneel toe op zwem- en siervijvers met kois, tot hij in 2008 uiteindelijk voltijds zelfstandig ondernemer werd. In 2010 sloeg hij de handen in elkaar met Raf Maesen. “Aanvankelijk schrikte het idee me af om volledig zelf in te staan voor mijn inkomsten”, getuigt hij. “Bovendien brengt het opstarten van een eigen zaak heel wat kosten met zich mee. Dat blijkt achteraf gezien nog wel mee te vallen, zolang je maar nuchter blijft.”

De zaakvoerders stellen bij investeringen dan ook duidelijke prioriteiten. Stefan: “Ga je voor een grote wagen, of investeer je in gespecialiseerd materiaal? Raf en ik houden beide voeten op de grond. De zaak komt eerst; persoonlijke luxe is minder belangrijk.” Als je een zaak opstart is het volgens Stefan net zo belangrijk om een bankier te zoeken waarbij je terecht kunt voor al je vragen. “Ik vind het belangrijk dat ik me geen nummer voel”, vertelt hij. “Onze KBC-contactpersoon Natalie weet perfect wat voor ondernemers wij zijn. Daardoor krijgen we een service die helemaal bij ons past.”

Persoonlijk contact en nauwgezette afwerking

Een vijver gaat een leven lang mee. Wie in de sector zit, kan er dus maar beter voor zorgen dat de cliënt alle vertrouwen heeft in zijn aanpak. Daarom hechten Stefan en Raf belang aan persoonlijk cliëntencontact: “We gaan persoonlijk naar de cliënt toe, schatten het terrein in en luisteren naar zijn wensen. We zorgen altijd voor een goede communicatie en komen gemaakte afspraken na.”

Voor leveranciers geldt hetzelfde. “We leggen elk jaar contacten in Japan met koihandelaars”, aldus Stefan. “Ook daar is het cruciaal om een vertrouwensband op te bouwen. Je moet kois immers ter plaatse betalen, en ze worden pas later opgestuurd.”

Naast dat persoonlijke contact zien Stefan en Raf een nauwgezette afwerking als hun grote troef. “We gaan voor de perfectie”, zegt Stefan beslist. “ We stellen echt alles in het werk om aan de verwachtingen van de cliënt te voldoen. Daarnaast is ook ons filtersysteem uniek. Het water moet kraakhelder zijn. De oplossingen de we bieden zijn misschien niet altijd het goedkoopst, maar wat de kwaliteit betreft doen we geen toegevingen.

Wilt u meer lezen over het bedrijf van Stefan en Raf? Neem dan zeker een kijkje op hun website: www.stefanwillen.be

Wilt u meer weten over de begeleiding van ondernemers, klik hier www.kbc.be/ondernemers